sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Miksi en usko lääketehtaisiin ja niiden kauppaamiin nykylääkkeisiin? Antti Heikkilä

Miksi en usko lääketehtaisiin ja niiden kauppaamiin nykylääkkeisiin

Lääketiede vierasperäisine hämäävine termeineen ei hevin aukea ulkopuolisille. Mutta vastauksena kysymykseen asian voi esittää yksinkertaistaen. Uskoisitko sinä sokeasti kaiken sen mitä myyjä tavarastaan kertoo? Lääkärit uskovat ja vielä täysin viattomasti sillä muuten meillä ei olisi puolta miljoonaa kolesterolilääkkeiden käyttäjää.

Mitään puolueetonta tutkimusta kolesterolilääkkeiden todellisista hyödyistä ja haitoista ei ole tehty eikä ehkä koskaan tulla tekemään. Kaikki tutkimukset ovat lääketehtaiden tekemiä ja heillä on oikeus sensuroida kaikki tieto mikä saattaa luoda varjoa tuotteen ylle. Tieto ei ole vapaata kun puhutaan lääkkeistä. Yhteiskunnalla ei kerta kaikkiaan ole varaa tehdä kontrollitutkimuksia.

 Haitat ilmenevät sitten tilastoissa jälkikäteen kuten kävi Vioxx -kipulääkkeen kanssa, josta edempänä lisää.Yksinkertaiset mainokset purevat lääkäreihin siinä missä tavallisiin ihmisiin eritoten jos oheisena saa jotain pikkuleluja ja muuta mukavaa. Lue lisää (englanniksi)

Monelle lääkärille näyttää tuottavan ongelmia tehdä ero riskitekijän ja sairauden syyn välillä. Toinen mikä tuottaa myös päänvaivaa on ero suhteellisen ja absoluuttisen eron välillä. Otetaan esimerkki: Jos on olemassa riski sairastua johonkin tautiin viidessä vuodessa 2 tuhannesta. Jos sitten 1000 ihmistä käyttää käyttää kallista lääkettä ja jaksaa sietää sivuvaikutuksia, sairastuu vain yksi. Todellisuudessa muutoksen suuruus on yksi promille mutta lääkärit uskovat lääketehtaan mainosta joka sanoo muutoksen olevan mahtavat 50 %. Yksi kahdesta on todellakin tuo 50 % ja sitä kutsutaan suhteelliseksi eroksi. Mutta se on täysin jotain muutakin kuin todellisuus sillä se on vain yksi promille.Näiden kahden luvun sekoittaminen keskenään on koko modernin läääkärikunnan häpeä.

- - - - - - - - - - - - - - -


"The New York Times kertoo, kuinka GlaxoSmithKline yritti painostaa amerikkalaista diabetesspesialistia John B. Busea, koska tämä yritti herättää keskustelua Avandian mahdollisista sydämeen kohdistuvista sivuvaikutuksista.
GlaxoSmithKline otti yhteyttä Pohjois-Carolinan yliopiston johtoon saadakseen painostettua tohtori Busea. Tapahtuman yksityiskohdista kerrotaan myöhemmin, kun Busea on kuultu viranomaisten toimesta."
http://www.nytimes.com/2007/06/02/business/02drug.html?ex=1338436800&en=2c6433eb0cfa4071&ei=5090&partner=rssuserland&emc=rss
"Avandia is the company’s second-largest product with more than $3 billion in sales last year."
Lääketeollisuus on kovaa bisnestä ja peliä! Pienen ihmisen terveys voi olla pienimpiä mahdollisia asioita vaakakupissa silloin, kun kyseessä ovat jättimäiset rahat! Ja Avandiassa TODELLAKIN ovat liossa valtavat rahat.
Tämä kannattaa aina pitää mielessä!
On todella säälittävää, että vain hyvin harva Suomessa tietää koko tästä Avandia-casesta mitään. Mielestäni Kansanterveylaitoksen ja Lääkelaitoksen suoranainen velvollisuus olisi tiedottaa heti avoimesti, laajasti ja tehokkaasti tällaisista asioista.
Mutta ne pitävät vain päätään puskassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti