sunnuntai 21. joulukuuta 2008

terveellinen ruokavalio: antti heikkilä

Antti Heikkilä:
Terveellinen ruokavalio koostuu tulehduksia vähentävistä elementeistä
Antti Heikkilä on ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri mutta myös kirjailija, joka on julkaissut useita eri aloja sivuavia teoksia. Hänen näkemyksensä ihmisestä psykofyysisenä olentona on johtanut mm. kipujen hoidossa päätelmiin, jotka ovat rajustikin poikenneet vallitsevista käsityksistä mm. selkäsairauksien hoidossa. Viime aikoina hän on kohahduttanut näkemyksillään ravitsemuksesta, josta hän kiinnostui selvittäessään kivun syntymekanismeja.
Tutkimustuloksiin ja lääkärintyössään saamiinsa kokemuksiin vedoten hän kääntää vallitsevan totuuden päälaelleen: eivät eläinrasvat ole epäterveellisiä, vaan hydrogenoidut eli teollisesti käsitellyt kasvirasvat! Painoaan pudottavia hän neuvoo karttamaan pikemminkin nopeita hiilihydraatteja kuin rasvoja.
Samantyyppiset teoriat ovat myös niiden paljon julkisuutta saaneiden ajatusten taustalla, joita ovat esittäneet mm. ranskalainen Michel Montignac kirjassaan Syön hyvin ja siksi laihdun sekä amerikkalainen Barry Sears, Zone-dieetin kehittäjä.

Antti Heikkilällä on kädessään äskettäin ilmestynyt teoksensa Hyvän olon keittokirja. Se on jatkoa viime vuoden lukijatilastojen kärjessä pitkään pysytelleelle Elämän paras aika -kirjalle.

- Hyvän olon keittokirjassa heitetään hyvästit kiduttaville laihdutuskuureille ja kalorien laskemiselle. Siinä neuvotaan syömään itsensä kylläiseksi, hoikaksi - ja terveeksi!

Antti Heikkilä kertoo itse laihduttaneensa näillä ohjeilla muutamassa kuukaudessa viisitoista kiloa.

- Jo parissa päivässä ruokavalion muutos tuntui virkeämpänä, parempana olona, hän kertoo. Samankaltaisia kokemuksia hän on saanut hoitaessaan toistasataa erilaisista terveysongelmista kärsivää potilasta. Monissa tapauksissa lääkkeitä on voitu vähentää tai jättää kokonaan pois.

Kirjan käsitykset terveellisestä ravinnosta nojaavat vallitsevasta poikkeaviin näkemyksiin varsinkin rasvoista.

- Itse asiassa virallisen kannan rinnalla on koko ajan esiintynyt toinen näkemys, jonka mukaan eläinrasvoilla ei ole merkitystä vaan että kasvirasvat ovat terveysriski! Samaan tulokseen päätyi jo 1950-luvulla tutkija Ancel Keys, joka havaitsi ensimmäisenä rasvojen ja sydäntautien välisen yhteyden. Hän tosin osoitti, etteivät sydäntaudit johdu eläinrasvoista, vaan hydrogenoiduista kasvirasvoista ja transrasvoista. Ne toimivat ravinnossamme kuin vääränlaiset, yhteensopimattomat rakennuspalikat. Ne ovat sydänsairauksien lisäksi syypäitä moniin muihinkin nk. hyvinvointisairauksiin.

- Nämä rasvat ovat valmisruokien ja margariinien raaka-aineita. Toisin kuin luonnolliset, käsittelemättömät rasvat ne säilyvät hyvin ja niitä sisältävien tuotteiden hyllyikä kaupoissa on pitkä. Ne ovat myös hinnaltaan edullisia. Elintarviketeollisuuden painostuksesta todellisuutta muokattiin niin, että eläinrasvoista tehtiin terveysongelmien syntipukki teollisten kasvirasvojen sijaan.

Tulehdukset vaurioiden taustalla
Sittemmin on tullut lisääntyvästi tietoa siitä, etteivät rasva ja kolesteroli yksinään kalkkeuta verisuonia, vaan kyse on pohjimmiltaan tulehduksen aiheuttamasta vauriosta. Nykyään lähes kaikkien kroonisten tautien perussyynä pidetään tulehdusta.

- Jatkuva tulehdus laukaisee ajan mittaan kullekin ominaisia reaktioita elimistössä; toinen saa syöpää, toinen sydäninfarktin.

Ja nyt tullaankin asian ytimeen:

- Tulehduksia aiheuttavat paitsi virukset ja bakteerit myös negatiivinen stressi ja saasteet. Mutta myös teollisesti muokattu ravinto ja suoja-aineiden puute ovat merkittäviä tulehdusten aiheuttajia.

- Toisin sanoen, jos halutaan vastustaa kudosvaurioita, olisi syötävä tulehduksia vähentävää ruokaa. Ja vastaavasti kartettava elimistössä tulehdusta aiheuttavia ruokia sekä muita tekijöitä.

Kasvirasvat ja sokeri aiheuttavat tulehduksia
- Rasvat ovat elintärkeä rakennusaine mm. aivoille ja solukalvoille. Jotta solukalvojen tietyt ominaisuudet ja niiden säätelykyky pysyisivät normaaleina, elimistön on saatava oikeassa suhteessa erilaisia rasvahappoja. Rasvoista omega-6-rasvahappojen tiedetään lisäävän tulehdusta kun taas sen vastavaikuttaja omega-3 lievittää tulehdusta. Näiden rasvojen ihanteellinen suhde olisi 1:1.

- Nykyään kasvirasvoja ja etenkin transrasvoja sisältäviä hydrogenoituja kasvirasvoja syödään suhteessa muihin rasvoihin aivan liikaa. Sen jälkeen kun teollisuus siirtyi 1900-luvun alkupuolella käyttämään "terveellisiä" kasvirasvoja ja ihmiset ovat meilläkin oppineet välttämään "pahoja" eläinrasvoja, sydäntaudit ovat johtaneet kuolinsyytilastoja niin meillä Suomessa kuin USA:ssakin.

- Toinen keskeinen kudostulehdusta aiheuttava aineryhmä ovat hiilihydraatit. Varsinkin puhdistettu sokeri ja valkoiset jauhot sekä paljon tärkkelystä sisältävät kasvikset kuten peruna syövät elimistön tärkeitä hivenaine- ja antioksidanttivarastoja. Elimistössä ne muuttuvat nopeasti sokeriksi.

- Sokeri on jo sinänsä voimakkaasti kudos-ärsytystä ja tulehdusta aiheuttava aine. Se stimuloi insuliinin eritystä, ja insuliininhan tiedetään suoraan aiheuttavan verisuonivaurioita. Ei siis ihme, että nopeita hiilihydraatteja sisältävä ravinto ärsyttää ja vahingoittaa elimistöä.

- Eläinrasvat sitä vastoin ovat hyvin vakaita eivätkä aiheuta elimistössä tulehdusreaktioita. Ne eivät myöskään muodosta happiradikaaleja kuten epävakaammat kasvirasvat.

Myös liika rauta vaurioittaa suoraan verisuonten seinämiä. Antti Heikkilä mainitsee lisäksi vielä homokysteiinin:

- Nykykäsitysten mukaan homokysteiinin suhde sydäntauteihin on paljon ilmeisempi kuin kolesterolin. Mielestäni käsitykset verisuonien ahtautumien aiheuttajista voivatkin kääntyä lähitulevaisuudessa päälaelleen. Se mitä nyt pidetään totena on vain teoriaa, jota ei ole koskaan pitävästi todistettu.

Marjat todellista nuorennuslääkettä
Antti Heikkilä korostaa, että tulehduksia ehkäisevä ravinto on mahdollisimman käsittelemätöntä ja luonnonmukaista. Tällaisesta ravinnosta saa myös runsaasti suoja-aineita.

Tärkeä näkökohta ravinnon terveellisyyttä punnittaessa on sen kyky sitoa soluvaurioita aiheuttavia happiradikaaleja. Tässä mielessä omaa luokkaansa ovat kotimaiset marjamme, joiden arvon kuivattaminen vielä moninkertaistaa!

- Syömällä päivässä kaksi desilitraa mustikoita saa sellaisen antioksidanttisuojan, että eläisi miltei ikuisesti, Antti Heikkilä heittää.

Tästä marjamäärästä saa erilaisia vitamiineja ja suoja-aineita noin 5000 yksikköä, kun jo 3000 yksikön päiväannosta pidetään riittävänä. Todellisuudessa useimpien päiväannos jäänee reilusti suosituksen alle.

- Kun antioksidanttisuoja on riittämätön, elimistö ikäänkuin polttaa itse itsensä. Seurauksena on ennenaikainen vanheneminen sekä monenlaiset degeneratiiviset ilmiöt.

Luomumaitoa ja -lihaa
- Maito on alkuperäisessä muodossaan täydellistä, luonnonmukaista elävää ravintoa. Se pilataan homogenisoimalla ja poistamalla siitä rasva ja sen mukana rasvaliukoiset vitamiinit; sitten ihmetellään, kun nuoret naiset kärsivät D-vitamiinin puutteesta.

Antti Heikkilä syö kasvisten ja maitotuotteiden lisäksi päivittäin lihaa, kalaa tai kananmunia.

- Punainen liha on ongelmallista USA:ssa, missä karjaa ruokitaan maissilla. Tämä muuttaa lihan rasvahappokoostumusta haitalliseen suuntaan lisäten sen omega-6-rasvahappopitoisuutta. Erilaisesta ruokinnasta johtuen meillä ei kuitenkaan ole tällaista ongelmaa.

Hän puhuu lämpimästi luomutuotannon puolesta. - Yhdysvalloissa pienet luomulihaa ja -maitoa samoin kuin muutakin luomuruokaa tuottavat farmit ovat kokenee todellisen renesanssin. Tuotteita on saatavilla kaikkialla ja toiminta on taloudellisesti kannattavaa. Jos siellä niin miksei meilläkin!

Yksilölliset erot huomioitava
Terveellistä ruokavaliota määriteltäessä ei voi olla vain yhtä, kaikki autuaaksi tekevää totuutta. Yksilölliset erot ovat todella suuret jo aineenvaihdunnassa: toinen syö kuin hevonen eikä liho, toinen taas lihoo melkeinpä pelkästä ruoan ajattelemisesta. Lisäksi tulevat mm. erilaiset yliherkkyydet.

- Kehotan ihmisiä kokeilemaan, miten heidän elimistönsä reagoi sokerin, viljatuotteiden ja perunan poisjättämiseen. Jo viikossa olo kertoo, onko suunta oikea. Radikaalivaiheen, esimerkiksi painonpudotuksen jälkeen voi sitten muokata ruokavaliota tarpeen mukaan. Meillä Suomessa viljatuotteet tuntuvat olevan monille ongelmallisia, ja jo niiden poisjättäminen voi tuoda avun.

- Aina on viisasta kuunnella elimistöään. Miten sitten ruokavalionsa koostaakin, kaiken A ja O on ruoan luonnonmukaisuus ja käsittelemättömyys.

ER

Lisätietoa: Hyvän olon keittokirja, Rasalas 2003. www.rasalas.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti