sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Lääkekritiikkiä


http://masennuslaakkeista.nettisivu.org/pari-sanaa-laakkeista/

Pari sanaa lääkkeistä

Netistä voi lukea ihmisten kommentteja lääkkeiden puolesta ja vastaan. Usein ne puollustavat jotka ovat juuri aloittaneet lääkityksen ja ovat pää pilvissä lääkkeiden kanssa ja ne taas vastustavat jotka ovat päässeet lääkkeistä eroon ja elävät taas todellisuudessa.

Lääkityksen alussa (kunhan lääke alkaa vaikuttamaan) olo on aivan huumaantunut koska aivot ovat täynnä serotoniinia, se on kieltämättä mukava olotila, niin onnellinen olotila kuin ikinä voi vaan olla(epäluonnollinen tila). Vaikutus on hieman samantapainen kuin alkoholilla tai varmaan paremminkin kuin joillain muilla huumausaineilla jotka vaikuttavat aivojen serotoniini-pitoisuuteen samankaltaisesti kuin masennuslääkkeet. Lääkkeet siis ns. toimivat ainakin joillain, mutta vain hetken aikaa. Vain muutamia kuukausia ja sitten annosta on nostettava jotta pääsee taas sinne pilven päälle, muuten lääkkeet vain turruttavat tunteet niin ettei mikään enää tunnu miltään.  Annosta nostettaessa taas sivuoireista saattaa tulla niin voimakkaita ettei monikaan pysty niitä lääkkeitä käyttämään toimivaan hoitoon tarvittavaa määrää. Ja toimiva hoitoannos on siis se jolla potilas saadaan pysymään pää pilvissä ja unohtamaan koko ikävä todellisuus ja elämän ongelmat.

Ihan hyvin voi lääkkeitä verrata alkoholiin,ne vaikuttavat samantapaisesti vaikkeivät kuitenkaan täsmälleen samoihin asioihin aivoissa (alkoholi vaikuttaa kaikkeen aivoissa,ssri vain yhteen välittäjäaineeseen).  Nousuhumalassa olo on iloinen ja hilpeä ja kaikki on mahtavaa mutta sitten jossain vaiheessa tulee laskuhumala ja kaikki on huonosti, ajatus ei kulje enää ollenkaan. Ja kun lopettaa alkoholin ottamisen niin tulee krapula. Aivan vastaavat vaikutukset ja vaiheet löytyvät masennuslääkkeiltäkin.
Sekä samoin kun suurkuluttaja tottuu alkoholiin (tai muihin huumausaineisiin), tottuu lääkkeidenkäyttäjä myös lääkkeisiin. Toleranssi kasvaa ja lääke (/huume) ei enää tehoa samanlailla kuin alkuun.

Lääkkeissä on jatkuvia sivuvaikutuksia, on aloitus ja lopetus-oireita, muutoksia elimistössä jotka saattavat olla pysyviä. Mutta kaikista huonointa lääkkeissä on kuitenkin se että ne muuttavat ihmisen persoonaa. Tätä eivät lääkärit koskaan myönnä potilaalle, lääkäreiden tavoite on vain se että potilas saadaan pikaisesti paremmalle mielelle ja työkykyiseksi tai edes “hoitomyönteiseksi” (siis myöntymään lääkityksen lisäämiseen). Yksilöllä,sillä ihmisellä ei ole mitään merkitystä. Se on vain asiakas jolle määrätään lääkkeitä lisää aina tarpeen mukaan, ja tarve lisätä lääkitystä on esim. silloin jos potilas erehtyy valittamaan lääkkeiden sivuvaikutuksista. Tämä johtaa siihen että lopulta potilas ei enää uskalla sanoa niille yhtään poikittaista sanaa jottei joutuisi syömään enää enempää lääkkeitä ja kärsimään enempää sivuvaikutuksia.

Kuitenkin lääkäreillä on keinonsa painostaa potilas lääkkeidenkäyttäjäksi. Esim. voi olla niin että jollei syö lääkkeitä niin ei saa sairaspäivärahaa eikä kuntoutustukea. Ja potilaalle voidaan vaikka sanoa niin että terapiaan pääsy on mahdollista vasta lääkityksen aloittamisen jälkeen. Voi myös joutua pakkohoitoon osastolle jollei muuten suostu lääkitykseen.
Ne todellakin painostavat niin kauan kunnes potilas suostuu edes kokeilemaan lääkitystä. Sitä ne vaan eivät silloin kerro että se “kokeilu” saattaa kestää koko loppuelämän. Mutta kunhan potilas on saatu tarpeeksi lääkekoukkuun niin on aivan sama mitä lääkäri sanoo, joskus ne myöntävätkin sen että lääkitystä täytyy jatkaa loppuikä. Potilas hyväksyy asian kiltisti koska tietää ettei selviäisi enää ilman lääkkeitä.

.

-

Lääkkeiden vaikutukset


Weight Gain on Antipsychotics a Research Target

It's a common problem with antipsychotics for bipolar disorder, schizophrenia, and other psychiatric illnesses: patients start popping the pills, and then they pack on the pounds.
Weight gain is one of the most challenging side effects of antipsychotic drugs, one that can lead to problems with compliance or send patients to less-effective medications. Worse, the added pounds are tied to poorer outcomes in terms of dyslipidemia, diabetes, cardiovascular disease, and death.
So academics and pharmaceutical companies have long been trying to find a way to put the brakes on the weight gain, which is especially troublesome for what clinicians call one of the top antipsychotics, olanzapine (Zyprexa).
The literature isn't vast. One review parsed through 15 different agents -- mainly diet pills including sibutramine, orlistat, fenfluramine, and ephedrine -- for their ability to battle the bulge.
But the drug that took top prize in that study was the anti-diabetic agent metformin. Lately, more researchers have turned their attention to diabetes medications -- particularly those that are known for their weight-loss effects -- to treat the antipsychotic side effect.
A 2008 Chinese study published in the Journal of the American Medical Association found that metformin reversed the weight gain typically seen with antipsychotics.
And one ongoing study funded by the National Institute of Mental Health is looking at metformin to prevent weight gain in adolescents taking several antipsychotics.
But there also has been strong interest in the newer glucagon-like peptide-1 (GLP-1) agonists such as liraglutide (Victoza) and exenatide (Byetta). Both have been proven to halt weight gain in diabetic patients, and drugmakers have been aggressively researching them as weight-loss agents in nondiabetics as well.
Filip Knop, MD, PhD, head of diabetes research at Gentofte Hospital at the University of Copenhagen, told MedPage Today that he and his colleagues have just started a trial of weekly exenatide (Bydureon) to assess its effects on obesity resulting from antipsychotic use.
The Danish trial follows one from the University of Cincinnati that looked at whether exenatide -- in its twice-daily formulation (Byetta) -- could stop weight gain seen with olanzapine over 16 weeks.
According to ClinicalTrials.gov, the trial was sponsored by olanzapine's maker, Eli Lilly -- although the drug is now off patent -- and enrollment was set to be completed in June 2012. Principal investigator Melissa DelBello, MD, told MedPage Today she hopes the data will be published by this time next year.
One company is looking to improve upon the original antipsychotic molecule and develop a combination agent that would eliminate the need to take two drugs. Boston-based Alkermes just completed a phase I trial of ALKS3831, which combines olanzapine with a new molecule, ALKS 33, an opioid receptor antagonist that would target the reward pathways associated with eating.
In the proof-of-concept trial of 106 healthy men, those given the combination gained significantly less weight over 3 weeks than those who took olanzapine alone (5.5 lbs versus 7.5 lbs, P=0.014).
Although the agents were given separately, the company may put them in one pill in future trials that will be done in actual schizophrenia patients, Alkermes CEO Richard Pops told MedPage Today. The company will meet later this year with FDA to plan those studies.
Pops said the company's goal is to go beyond offering combinations of medications in order to "create a world-class antipsychotic that causes less weight gain."
Ostensibly, he's not too keen on doling out the newest weight-loss drugs, Belviq and Qsymia, alongside antipsychotics, noting that "none of those drugs delivers huge amounts of weight loss in otherwise obese patients."
But he doesn't have much to worry about -- it doesn't appear that any researchers have looked into those combinations yet.
Kristina Fiore
Staff Writer
Kristina Fiore joined MedPage Today after earning a degree in science, health, and environmental reporting from NYU. She's had bylines in newspapers and trade and consumer magazines includingNewsdayABC NewsNew Jersey Monthly, and Earth Magazine. At MedPage Today, she reports with a focus on diabetes, nutrition, and addiction medicine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti